Opdateret januar 2020
Hvad er et CMS?
CMS er en forkortelse for “content management system”, på dansk et indholdsstyringssystem. Det er den platform, som anvendes til din hjemmeside, når du skal tilføje og vedligeholde indhold på hjemmesiden, såsom tekst, billeder, undersider og menupunkter. Typisk kan et CMS anvendes af alle, uden at man er IT ekspert med kendskab til HTML og programmering – dog er nogle CMS systemer mere intuitive end andre.
Der findes mange forskellige CMS løsninger på markedet i dag, og vi vil herunder gennemgå nogle af de mest populære, så du kan blive klogere på, hvilket CMS er det rette for dig.
Hvad skal din hjemmeside kunne?
Først og fremmest er det vigtigste, at du laver en liste over de behov og krav, du har til en hjemmesideløsning. Stil dig selv det overordnede spørgsmål: “Hvad skal min hjemmeside bruges til?”
Er det et online visitkort med meget få sider, som er nemt at redigere i og uden store og specielle funktioner? Skal hjemmesiden være mere omfattende og have masser af undersider, nyheder, blogindlæg, videoer og mere? Eller skal du have lavet en webshop med hundredevis af produkter, som kan samles i et produktfeed og sættes op til Google Shopping?
Alt efter hvad din hjemmeside skal kunne, vil forskellige CMS løsninger være bedre end andre. Når du har en liste over de ting, bliver det meget nemmere for dig at vælge det rigtige CMS.
Open Source CMS
Når du begynder at lede efter et system til sin hjemmeside, vil du formentlig støde på begreberne “open source” og “closed source”. Direkte oversat betyder det “åben kilde” og “lukket kilde” og er en indikation på, hvorvidt du som bruger har direkte adgang til kildekoden eller ej.
I et open source CMS kan designere og udviklere verden over få lov til at benytte systemet og udgive software, som er kompatibelt med systemet. Det vil sige, at der er mange flere muligheder i forhold til funktionalitet og udseende i et open source CMS, da der løbende tilføjes moduler og temaer af et stort netværk af udviklere. Derfor er det ofte nemmere at tilpasse open source CMS til forretningens behov.
En anden fordel er, at et open source system er gratis, og du behøver ikke licens for at bruge det. Man betaler kun for hosting af webhotellet, domænenavn og nogle gange også for det tema, man bruger.
Closed Source CMS
Closed source systemer er, i modsætning til open source, software som kræver licens at bruge, og du har desuden ikke adgang til kildekoden. Det er alene copyright-indehaveren, som har adgang til koden, og kun dem med tilladelse kan få lov til at opdatere systemet og udgive moduler og andet software dertil. Du skal altså betale licens til rettighedshaveren, og desuden er der færre muligheder for tilpasning af systemet.
Til gengæld kan et closed source CMS system være mere sikkert end et open source, da det kun er meget få mennesker, som har adgang til kildekoden.
Skal jeg vælge open source eller closed source CMS som hjemmesideløsning?
Der er fordele og ulemper ved begge type hjemmesidesystemer. Hvis du har et open source system skal du (eller dit bureau) holde øje med opdateringer og ændringer, da disse ikke installeres automatisk. I et closed source system er der mere kontrol med opdateringerne, og du behøver ikke selv sørge for at dit system er opdateret. Open source systemerne bliver dog mere og mere brugervenlige, hvilket gør det ret nemt at holde øje med nye opdateringer.
Et open source system giver som sagt meget mere frihed til at udvide med andre moduler og plugins end et closed source system.
Dertil skal det nævnes, at de fleste open source systemer har et væld af forums online, hvor brugere og udviklere hjælper hinanden, og man kan derfor finde masser af inspiration og support hos andre. Det betyder også, at alle disse brugere hjælper med at vedligeholde og fejlrette systemet, så eventuelle sikkerhedsbrister bliver rettet hurtigere end i et closed source system. Selvom sikkerhedsbristerne hurtigt kan rettes, så oplever open source systemer også flere brister, da der er bedre adgang til kildekoden.
Som tidligere nævnt er open source systemer gratis, når man ser bort fra hosting, domæne og udvikling. Hvis du benytter et closed source system, vil du skulle betale licens.
Sidst men ikke mindst, så betyder et open source system at du er uafhængig af leverandøren og frit skifte til en anden udbyder, hvis du ønsker det – og tage din hjemmeside med dig.